آه خدای من! بهترین کاشی لعابدار تا کنون
کاشی لعابدار فیروزهای در تزئین معماری بکار گرفته شد. ۵ متر است. نمای خارجی بنا در هر ضلع دارای طاقنمای تزیینی است و منتهیالیه بدنه ردیفی از مقرنس آجری است که در میان هر دو قرنیس نیمدایرههایی برای نصب کاشی به چشم میخورد. این مشکل هر سال در فصل زمستان به دلیل بارشهای باران تشدید میشود. این مسئله را کلارک خاطرنشان کردهبود. گردید. تأثیر هنر سلجوقی چنان ژرف و گسترده است که اگر نتوان آن را دوره رنسانس هنری برشمرد؛ میتوان یکی از پر رونقترین اعصار هنر ایران به حساب آورد. ملکشاه پادشاهی بر یکی از بزرگترین امپراتوریهای تاریخ ایران را بر عهده داشت. همچنین، در این زمان که وی به پادشاهی رسید، به سرکوب اسماعیلیان و فتح نعمانیه پرداخت. سدهٔ ۹ و ۱۰ ه.ق شیخ محمد ۳ قطعه در مرقع H2153 از جمله بیتهایی از غزل «بیا که رایت منصور پادشاه رسید / نوید فتح و بشارت به مهر و ماه رسید» و ۱۰ قطعه در مرقع H۲۱۰۶ از جمله بیتهایی از غزل «ای خرم از فروغ رخت لاله زار عمر / بازآ که ریخت بی گل رویت بهار عمر» و مجموعاً ۱۳ قطعه از او وجود دارد. ۲ آلپ ارسلان محمد عضدالدوله، عضدالدین، ابوشجاع، سلطان ۱۰۳۹-۱۰۷۲ ۱۰۶۳ ۱۰۷۲ برادرزاده طغرل بیگ آلپ ارسلان پسر چغری بیگ داوود، دومین شاه از سلسله سلجوقی در ایران بود که با پیروزی بر امپراتوری بیزانس در نبرد ملازگرد، قلمرو امپراتوری سلجوقی را با فتح گرجستان، ارمنستان و آناتولی گسترش کاشی ثنا داد.
عمدهٔ ساکنان منطقه را طوایف کُرد شادلو تشکیل میدهند که در ۱۰۰۹ق/ ۱۶۰۰م به اشارهٔ شاه عباسی صفوی به این حدود کوچ کردند. و قدرت امپراتور مغول شاه جهان را با مقیاس، تقارن و دکوراسیون پرهزینهاش نمایش میدهد. پیش از آن که پا به جهان من بگذاری. در وسط صفه مسجد، زیرزمین وسیعی تعبیه شده که صفه بالای آن در فصل تابستان برای اقامه نماز استفاده میشود. گنبد مسجد بر بالای این ایوان است. در این هشتی چهار حجره وجود دارد که به فاصله دو پله از سطح زمین قرار گرفتهاست. کفیر، نوشابه ای خوشمزه شبیه به دوغ که از افزودن دانههای کفیر یا همان مایه کفیر به شیر و تخمیر شیر به وسیله مخمرها فراهم میشود و حدود ۵ درصد الکل دارد. در قم دفتر مرکزی ۳ خبرگزاری و چندین پایگاه خبری محلی وجود دارد که اخبار قم را منتشر میکنند. البته اقلیتهایی از ارمنیها، مازنیها، بلوچها، آذریها و حتی مردم عرب در شهر وجود دارند. کاشیهای از جنس سنگ اغلب برای کف استفاده میشوند و نسبت به سایر جنسهایی که پیشتر معرفی شدند ظاهر سادهتری را به وجود میآورند. همچنین از آجرهای تراشدار و قالبی نیز استفاده میشد. هزینه ساخت مسجد بیش از ۴ میلیارد روپیه پاکستان تخمین زده میشود، خود حیاط و قسمت بیرونی با استفاده از آجرهای خاصی زیبایی شگفتانگیزی را بوجود آوردهاست.
کف این ایوان ۶۰ سانتیمتر بالاتر از حیاط اصلی است و با ۴ پلکان به آن راه مییابد. در این دوره کودکان تا اذان ظهر تحصیل میکردند. در تاریخ تبرستان ابن اسفندیار از وقایع قرن دوم گرفته تا هفتم بارها از قلعهای به نام قلعه کیسلیان یاد شده است. «برگی از تاریخ سینمای ایران». ۳ ملکشاه یکم حسن جلال الدوله، جلال الدین، ابوالفتح، سلطان ۱۰۵۵-۱۰۹۲ ۱۰۷۲ ۱۰۹۲ پسر آلپ ارسلان ملکشاه بن آلب ارسلان بزرگترین سلطان سلجوقی و فاتح آناتولی بود که به دنبال پیروزی پدرش آلب ارسلان در نبرد ملازگرد، امپراتوری بیزانس را از آناتولی بیرون راند. ۱۷ طغرل سوم رکن الدین، ابوطالب، سلطان ? ۱ طغرل یکم محمد رکن الدین، ابوطالب، بیگ، سلطان ۹۹۵-۱۰۶۳ ۱۰۳۷ ۱۰۶۳ پسر میکائیل پسر سلجوق اولین سلطان و مؤسس دودمان سلجوقیان بود. میتوان از مساجد جامع اصفهان، زواره، اردستان، برسیان، بروجرد، اشترجان، زوزن، برجهای خرقان، طغرل شهر ری، پیر علمدار، کاروانسرای رباط شرف به عنوان یادگارهای معماری سلجوقی یاد کرد. اولین چاپخانه به روش حروفچینی(چاپخانه حروفی) در اواخر دهه ۱۲۷۰، توسط یوسف اعتصامی(اعتصام الملک آشتیانی پدر پروین اعتصامی) در تبریز دائر گردید. البته باید در نظر داشت که شکوفایی معماری در این دوره مدیون آرامش، رونق و ثبات سیاسی قلمرو سلجوقیان و همچنین حضور وزیری دانشمند چون خواجه نظام الملک بوده است که در دستگاه حکومتی سلجوقیان باعث شکوفایی هنر معماری گردید.
در این زمان از کمکهای سلطان سنجر در خراسان در قلمرو سلجوقیان نیز باید یاد کرد. نمود. در ۵۴۸ ه.ق سلطان سنجر اسیر غزان گشت و بزرگان دولت او سلیمانشاه سلجوقی را به سلطنت برداشتند. آنچه که به عنوان شیوهها یا قلمهای خوشنویسی ایرانی شناخته میشود بیشتر برای نوشتن متون غیر مذهبی نظیر دیوان اشعار، قطعات ظریف هنری یا برای مراسلات و مکاتبات اداری ابداع شده و بهکار رفته است. دورهٔ سلجوقی دورهٔ توازن و تعادل معماری ایرانی بود. «مقایسه تطبیقی فضای معماری کاروانسراهای عصر صفوی با رویکرد کالبدی». از دیگر ویژگیهای مهم دیگر معماری و شهرسازی در دوران سلجوقیان ۵باروکشی شهرها بوده است و همچنین بازگشت گنبد و ایوان به ساختار معماری شهری بوده است که این دو مقوله از زمان قبل اسلام مرسوم بوده و سپس بعد از ۵۹۹ سال پس از پیروزی اسلام در ایران گنبد و ایوان به معماری و شهرسازی ایران اضافه شد. آزادراههای کنارگذر شمالغربی شیراز، شیراز-بوشهر و لامرد-پارسیان سه پروژه دیگر آزادراهی در استان هستند که هماکنون در دست احداث میباشند.